Üniversiteyi bitirmiş olan ve master ya da doktora için başvurmaya hazırlanan her öğrencinin bilmesi gereken bir konu.
Bu konudaki nacizane tavsiyelerim:
-Bildiğin bir konuyu seç ve neyi bildiğinin farkında ol—>En iyi bildiğin en çok bildiğin konuda ancak yaratıcı olabilirsin. Eğer ilgili konuda yeterince bilgi sahibi değilsen, epeyce okuma yapmalısın.
Peki tam olarak ne okumalısın?
“scholar.google.com” bilimsel makaleleri bulmak için en geniş arşivi kullanıcılara sunmaktadır.
Dikkat etmen gereken konunun nasıl özetlendiği ve metod. Metod konusunda oldukça titiz olmalısın. Metod konusunda titiz olabiliyorsan muhtemelen konuyu da güzel bir şekilde özetliyorsundur. Metod kısmında anlamadığın terimleri araştırabilir, istatistik konusunda bilmediklerin varsa temel istatistik kitabı alabilirsin.
Study proposal’ı yazarken yaratıcı olduğun gibi kendini eleştirirken de cüretkar olmalısın. Saçma olduğunu düşündüğün bir konuda yazman hiç iyi olmaz senin için.
İkinci bir kişinin study proposal’ı okuması senin için daha iyi olacaktır. Senden daha iyi bilen birinin okuması tabii ki daha iyi. Yalnız internette paylaşırken dikkatli ol, çünkü yazdığın makale mutlaka bir şekilde turnitin ile taratılacak. Eğer makaleye internet üzerinden ulaşılabiliyorsa bu intihal yaptığın anlamına gelir ki öğrenci olamaman ile sonuçlanır.